Siirry pääsisältöön

Kun mikään ei riitä, mutta rutiini naisen tiellä pitää

Keski-ikäinen elämäni on heittelehtimistä voimaannuttavien elämysten ja tuudittavien rutiinien välimaastossa. Rakastan omaa sänkyäni, tyynyäni ja makuuhuoneeni ääniä eli nukun parhaiten tutussa paikassa ja omalla tyynyllä, mutta jo kokemuksestakin tiedän, että ihminen oivaltaa asioita ja kehittyy vain, kun kokeilee uusia juttuja ja uskaltaa kokemattomille poluille. Kumpaan suuntaan tässä siis oikeastaan pitäisi tallustaa?

Juuri nyt on aika kokea, mennä ja uskaltaa. Lapsi on lentänyt pesästä ja rahaakin pitäisi olla. Vaikka eihän sitä koskaan ole tarpeeksi eli kaikki menee mikä tulee, mutta mihinkäs sitä säästämään (sairastumisen varalle, koska Ameriikassa eletään; tai vieläkin enemmän eläköitymistä ajatellen). Mutta ainakin aikaa on, kun ruuhkavuosista on jo selvitty (aika ihana asia muuten, olen melkein viiskymppisenä ruuhkista vapaa). Sitten vielä pitäisi ylittää se muualla nukkumisen kynnys.

Tämä ei tietenkään koske vain nukkumista. Minulle hiuksianostattavan tärkeiksi rutiineiksi ovat nousseet mm. aamukahvi, viinilasillinen (tai kaksi) perjantai-iltana tai vaikkapa määrätty kävelylenkki määrätyssä puistossa. Olen myös ylenpalttisen kiinnittynyt tapaani kirota kanssa-autoilijoita ja erityisesti halveksimaan ihmisten muovikassikaaosta jokaisessa ruokakaupassa. Tässä taannoin odottelin siskoa istuksien Harris Teeterissä ja ihan vaan huvikseni laskeskelin kuinka monella ihmisellä oli mukava oma kauppakassi. Noin puolen tunnin saldo oli VIIDELLÄ eli kihisin ja paukuin pyhää raivoa pääni sisässä ja madoin kaikki Ameriikan asukkaat alimpaan helvettiin. Miksi? En todellakaan tiedä. Ei ainakaan hyvän mielen takia.

Miksi toistuvasti torpedoin muiden ihmisen tekemisiä, mutten yritä millään tavalla muuttaa asioita? Onko haluni `sopeutua` mennyt niin pitkälle, että mieluummin olen hiljaa kuin sanon oman mielipiteeni, jota joudun sitten perustelemaan. Kyllä minulla perusteluja riittäisi, mutta vältän niin kovasti provosoimasta eli välttelen konflikteja, että olen vakuutanut itsenikin uskomaan, että tässä iässä olen vain oma itseni ja olen jo nuoruudessa maailmani parantanut.

Iän tuoman varmuuden savuverholla uskallan kävellä pois ja valita seurani, mutta onko se sittenkään uskallusta vai jotain muuta; ehkäpä ihan päinvastaista.

Olen edelleen tuntemattomine seurassa hyvin varovainen mielipiteissäni ja ystäväpiirini tiivistyy koko ajan. Olen siirtynyt ulos mamukuplasta, mutta vielä melko varovainen mielipiteissäni, koska koen tietoni kovin suppeaksi. Toisaalta heittäytyminen uuteen kulttuuriin minun taustallani on ollut varsin helppoa ja osaan tietoisesti katsoa yhtä hyvin taaksepäin kuin sivuillenikin eli käsitän mitä ympäristössäni tapahtuu. Rutiinini ja toimintapani ovat silti edelleen suomalaisia ja tässä on se suomalainen aukko: olisi osattava täydellisesti ennenkuin osaamisen voi myöntää. Silti minulla on osaamista, ymmärrystä ja koulutusta enemmän kuin suurella osalla kanssaeläjistäni.

Rutiinini on (sisäinen) valittaminen ja asioiden huonommuuden näkeminen. Se on turvallista ja sitä voi tehdä koko ajan kenenkään tietämättä ja lopputuloksena on oman mielen pitäminen maassa ja asioiden näkeminen negatiivissävytteisinä. Silti haluan paljon enemmän; oppia, kokea, ymmärtää ja käsittää. Analysoida oppimaani ja välittää käsityksiäni monessa asiassa. Olenhan sielultani opettaja, joka pystyy ohjaamaan ja reflektoimaan oppimista(an). Silti käpristelen oppimisen perusasioiden kanssa: uuden oppiminen on tavoitteellista toimintaa, joka edellyttää vanhasta poisoppimista ja käsityskyvyn laventamista.

Se on se vanhasta poisoppiminen aikalailla kiven takana tässä iässä ja tässä kropassa. Rutiinien turvasta on niin helppo heitellä kehittymisehdotuksia muille. Mistä löytyisi roima annos uskallusta, heittäytymistä ja intoa suunnata uudelle avoimemmalle polulle? Miten rikkoa päänsisäinen mitättömyyden kehä?



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keskellä

Ihminen on kummallinen olio ja uskaltaisikohan sitä sanoa, että ihmisistä eritoten naisihmiset ne vasta erinomaisen oudosti tuppaavat käyttäytymään. Tai ainakin minusta tuntuu usein siltä, että miehet ovat paljon ennalta-arvattavimpia, ainakin keski-iässä. Minä olen vihdoinkin tunnustanut itselleni, että tykkään hirmuisesti kirjoittaa ja sillä lailla hennosti hivellä oman rakkaan kieleni tuiverruksia, varsinkin kun tätä nykyä elän ympäristössä, jossa kuulee kaikkea muuta kuin rakasta kotomaista. Siksipä olen nauttinut kovasti blogin pitämisestä ja suoltanut sinne mitä eriskummallisimpia tekstinpätkiä itsestäni ja elämästäni. Tuon blogin tavoite on ollut (ja on edelleen) kertoa kuulumisia ja pieniä oivalluksia siitä, millaista on elää elämäänsä toisessa todellisuudessa ja yrittää sopeutua alati muuttuvaan maailmaan. Blogini tavoite on ollut avata joitain osia omasta elämästä ja kertoa kuulumia, eli olla eräällä tavalla autenttinen ja tosi. Enkä tokikaan väitä, että siellä olisi koko

Kahviloista ja muista oleskelupaikoista

Asun maassa, joka elää kuluttamisesta, tuhlaamisesta ja rahankäytöstä. Täällä on suurinpiirtein kaksi tapaa viettää vapaa-aikaa perheen tai ystävien kanssa. Korjaan, kolme. Kolmas on tietenkin syöminen, mutta se ei ole tämänkertaisen vuodatuksen aihe. Ensimmäinen on urheilu, tai tarkemmin sanottuna urheilun seuraaminen televisiosta, johon en myöskään teitä perehdytä, sillä en käsitä sen relevanttiutta likimainkaan tasolla, joka oikeuttaisi asian arvoimiseen. Minulle amerikkalainen jalkapallo (tai mikä tahansa muu urheilulaji, joita siis riittää) on jotain, johon en yksinkertaisesti koe mitään tarvetta perehtyä. Ei, vaikka sen yhteydessä hoituvat perhesuhteet, muotoutuvat lapsuuden perinteet ja moni muu tätä kansakuntaa yhteennyttävä asia. Ei ole minun juttuni ja piste. Myös ostelemisesta voisi kai kirjoittaa, mutta minusta isot jättimarketit, kauppakeskukset ja muut amerikkalaiset hömpötykset ovat jo niin arkipäiväistyneet Suomessakin, etten puutu niihinkään kovin syvällisesti. S

Elämän mittasuhteet

Kun muuttaa toiseen maahan, niin tuntuu että kaikki mittasuhteet heittävät häränpyllyä. Täällä Amerikassa siis ihan konkreettisestikin, mutta elämässä ja toiminnassa myös muuten. Itse en ole lainkaan numeroihminen, joten markoista euroihin tottuminen vei monta vuotta, ja sitten iskikin jo eteen tämä euroista taaloihin, mikä tosiasiassa oli helpompaa, kun saattoi ajatella summittaisesti yksi melkein yhteen eikä sekoittaa mukaan kertolaskuja. Mutta maileihin, jalkoihin ja gallonoihin oli opeteltava ihan alusta alkaen, mikä teki asioista hankalia, aikaavieviä ja aivokapasiteettia kuluttavia. Minulle oli kertaikaikkisen mahdotonta verrata bensan hintaa Suomessa (kallista) ja Pohjois-Carolinassa (halpaa), koska toisessa tankataan litroja ja toisessa gallonoita. Ja gallonahan on siis jotain kolme -viiva-neljä litraa. Missä kapasiteetissa minun oletettiin ostavan maitoa meidän kolmihenkiselle perheelle. Aika pian alkoi jäädä maidot ostamatta, sillä eihän niitä jaksanut käsitellä, eikä s