Siirry pääsisältöön

Mitä maasta-muutto on minulle opettanut?


Tämän tekstin otsikkoa olen joutunut miettimään varsin pitkään. Yleensä kirjoitan tekstini suurinpiirtein ajatustenvirtana (vaikka tarkoitus oli laatia mietitympiä juttuja; ehkä tämä on tämä alkuvaihe, jolloin täytyy vaan saada määrätty määrä juttuja ulos, jotta voi myöhemmin alkaa tosissaan pohtia asioita), mutta nyt jäin kiinni ajatukseen maaSTA- vai maaHANmuutto.

Omassa elämässäni olen viime aikoina (siis noin viimeiset kuusi vuotta) miettinyt tätä ikäisteni ihmisten ikuisuuspohdinta-aihiota eli sitä perimmäistä pelkotilaa siitä, että tässäkö tämä nyt sitten oli? Minun elämäni solahti sukkelammin kuin kolmivuotias äitinsä käsien alta ja loppu on sitten pelkkää laskettelua liukasta alamäkeä kohti jossain piilottelevaa, terävää kivensärmää kohti. Että jossain kohti se kummiskin karahtaa ja siihen asti vältellään totuuksia ja epävarmuuksia. Paitsi, että sitten me muutimme tänne Rapakon pelottavammalle puolelle ja ajanlaskuni lähti vähän kuin alusta.

Julistin suurin sanakääntein, että minä muutan maailmalle ja löydän vielä itseni (kun kerrankin on aikaa sitä etsiskellä). Ja niin vain kävi, että sitä etsittiin ja etsittiin ja etsittiin ja jossain kohden tuli tilanne, jossa oli joko lyötävä hanskat tiskiin tai katsottava ihan oikeasti siihen peiliin. Kuinka kauan saa velloa maaSTAmuuton syövereissä ja mamukuplassa? Loppuuko entisen ja nykyisen elämän ei-aina-niin-sulassa-sovussa tapahtuva vertaaminen milloinkaan? Antaako suomalainen kaiho periksi periamerikkalaiselle miljoonahymylle ja ylenpalttisille mahdollisuuksille?
Uskallanko milloinkaan lakata julistautumasta erilaiseksi (paremmaksi, sisukkaammaksi, suomalaisemmaksi) kuin kukaan muu koskaan? Milloin maaSTAmuuttajasta tulee maaHANmuuttaja? Kansalaisuuden vaihtamisesta en tällä haavaa vielä edes haaveile, sillä niin isoa laastaria ei ole vielä markkinoilla. 

Teoriassa ja pintaelämässä kaikki tapahtui juuri kuin oppikirjoissa (ja minähän olen muuttokirjani lukenut) eli innostuin, vittuunnuin, kyseenalaistin, sopeuduin ja kuorin kermoja kakuista. Analysoin itseäni ja suitsutin härkäpäisyyttä sekä sisua, jotka ovat tähän asti olleet (hyvän) elämäni perusrakennusaineet. Suoritin tämänkin prosessin hyvin. Taputtelin taas itseäni olkapäälle ja olin huumaantunut prosessista, jota osasin analysoidakin ihan hemmetin hyvin.

Ja sitten se kivensärmä löytyi. En minä ihan aikuisten oikeasti pysty kaikkeen tähän! Olemaan erinomainen suomalaisuuden lähetti ja omaksumaan tämän maan standardeja ja käytänteitä edes jollain lailla. En minä halua olla maaHANmuuttaja tässä ajassa, kun termistä suorastaan räjähtää konnotaatioita, joita olen itsekin siihen terävällä työurallani satamäärin iskenyt. Mutta tässä asiassahan ei ole kyse valinnasta, vaan tosiasiasta, sillä minä olen ja tulen aina olemaan maahanmuuttaja, immigrantti, muukalainen. Kaikki nämä vuodet etsin itseäni ja löysin mamun!

Se, että olen muuttanut maasta(ni) toiseen, on muuttanut ennenkaikkea turvallisuudentunnettani. Se on ravistanut ammatillisen viitekehykseni aivan toisenlaiseksi ja iskenyt kirveen hamarapuolella suoraan päin näköä. Mutta minä annoin sen tapahtua, enkä ole osannut välttämättä tarttua asioiden olennaisiin puoliin aivan optimaalisessa järjestyksessä. Välistä mentaliteettina on ollut hajota ja hallitse, eikä monella tavalla vakuuttavampi vahvuus on yhtä kuin se heikoin lenkki –toimintatavassa. Silti, tai ehkä siksi, olen monella tasolla onnistunut ja jopa menestynyt. Mutta itseltäni olen ihan yhtä hukassa kuin ennenkin.


Turvallisuudentunteen luominen vaihtuvissa ympäristöissä on aina hankalaa. Minä en tahdo päästä(ä) irti tunteesta, jonka mukaan olisin enemmän turvassa entisessä elämässäni. Voin vain kuvitella miltä kaikista Dreamers:seistä tuntuu, kun elo maassa, jossa on syntynyt, tehdään laittomaksi, sillä minulla on kotimaa, johon voinen aina palata. Vaan se sitten vähän haittaa tätä keski-ikäisen tunne-elämää: tulee ihan liikaa katselleeksi siihen peruutuspeiliin, eikä uskalla avata silmiä sille, mitä on edessä. Suo siellä ja vetelä täällä, mutta tästä eteenpäin pyrin ajattelemaan itseäni maaHANmuuttajana. Ehkä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kahviloista ja muista oleskelupaikoista

Asun maassa, joka elää kuluttamisesta, tuhlaamisesta ja rahankäytöstä. Täällä on suurinpiirtein kaksi tapaa viettää vapaa-aikaa perheen tai ystävien kanssa. Korjaan, kolme. Kolmas on tietenkin syöminen, mutta se ei ole tämänkertaisen vuodatuksen aihe. Ensimmäinen on urheilu, tai tarkemmin sanottuna urheilun seuraaminen televisiosta, johon en myöskään teitä perehdytä, sillä en käsitä sen relevanttiutta likimainkaan tasolla, joka oikeuttaisi asian arvoimiseen. Minulle amerikkalainen jalkapallo (tai mikä tahansa muu urheilulaji, joita siis riittää) on jotain, johon en yksinkertaisesti koe mitään tarvetta perehtyä. Ei, vaikka sen yhteydessä hoituvat perhesuhteet, muotoutuvat lapsuuden perinteet ja moni muu tätä kansakuntaa yhteennyttävä asia. Ei ole minun juttuni ja piste. Myös ostelemisesta voisi kai kirjoittaa, mutta minusta isot jättimarketit, kauppakeskukset ja muut amerikkalaiset hömpötykset ovat jo niin arkipäiväistyneet Suomessakin, etten puutu niihinkään kovin syvällisesti. S...

Kirjoittamisesta

Kirjoittaminen on kummallinen prosessi, sillä joskus se sujuu ja välillä taas ei millään. Juurikin olen jo viikon odottanut sellaista päivää, jolloin olisi aikaa istahtaa ja kirjoittaa, mutta nyt kun on aikaa, mahdollisuus ja läppäri viritelty paikalleen, ei ole yhtikäs mitään sanottavaa. Koita siinä sitten pakolla jotain räpeltää. Kun vaikka teatterissa on aina se ohjaaja, joka sanoo mitä tehdä. Ja jossei ohjaajaa innosta, niin se voi aina katsoa siitä käsikirjoituksesta ja sitten antaa mennä. Mutta sen käsikirjoituksen on siis joku ihan yksin ja unohtuneena jossain kahvilassa istuksien kirjoittanut. Itse tulin ihan vasiten kirjakauppaan tätä rustaamaan ajatellen, että ne sanat tuolta kirjoista jotenkin hyppäisivät ja sillä lailla avittaisivat minua eteenpäin, mutteivathan ne. Luulen sen johtuvan siitä, että kaikki sanat ovat täällä vääränkielisiä. Ei siis ollut hyvä valinta tämä kahvila/kirjakauppa. Koska täällä on vain kolme töpselinpaikkaa, johon virtajohdon voi kiinnittä...

Elämän mittasuhteet

Kun muuttaa toiseen maahan, niin tuntuu että kaikki mittasuhteet heittävät häränpyllyä. Täällä Amerikassa siis ihan konkreettisestikin, mutta elämässä ja toiminnassa myös muuten. Itse en ole lainkaan numeroihminen, joten markoista euroihin tottuminen vei monta vuotta, ja sitten iskikin jo eteen tämä euroista taaloihin, mikä tosiasiassa oli helpompaa, kun saattoi ajatella summittaisesti yksi melkein yhteen eikä sekoittaa mukaan kertolaskuja. Mutta maileihin, jalkoihin ja gallonoihin oli opeteltava ihan alusta alkaen, mikä teki asioista hankalia, aikaavieviä ja aivokapasiteettia kuluttavia. Minulle oli kertaikaikkisen mahdotonta verrata bensan hintaa Suomessa (kallista) ja Pohjois-Carolinassa (halpaa), koska toisessa tankataan litroja ja toisessa gallonoita. Ja gallonahan on siis jotain kolme -viiva-neljä litraa. Missä kapasiteetissa minun oletettiin ostavan maitoa meidän kolmihenkiselle perheelle. Aika pian alkoi jäädä maidot ostamatta, sillä eihän niitä jaksanut käsitellä, eikä s...