Siirry pääsisältöön

Kiitollinen


Ihminen, jopa keski-ikäinen nainen, oppii ja omaksuu uusia asioita ihan väistämättä ja koko ajan. Osa näistä on ns. positiivisia juttuja eli asioita, joiden omaksumisen jälkeen voi taputtaa itseään tyyriisti olkapäälle (ja sitten vilkuilla ympärilleen ettei kukaan vaan nähnyt), mutta sekaan tuppautuu ihan vahingossa myös juttuja, joiden oppimisen olisi voinut jättää väliinkin. Mutta mehän olemme suvaitsevaisessa elämänvaiheessa, joten sulatamme nämä kummallisuudet ja keskitymme niihin positiivisiin puoliin.

En siis mainitse tässä sitä, että ihan huomaamattani olen alkanut röyhtäillä kotioloissa varsin estottomasti, eikä tämä ole edes ainoa mölysaaste, joka silloin tällöin elimistöni syövereistä ulos purkautuu. En kuitenkaan osoita syyttävää sormea tässäkään asiassa mihinkään suuntaan, mutta huomautanpa vain, että kun kaksi ihmistä on yhdessä enemmän kuin viisitoista vuotta, niin elimistön vitaalitoimintojen toimivuus yhtäkkiä siirtyy päivänpolttavaksi puheenaiheeksi. Vaikka se toinen osapuoli olisi ollut kuinka huomaamaton ja siveä näissä toiminnoissaan vielä silloin 15 vuotta sitten.

Mutta kaikesta tästä voi olla vain kiitollinen! Ensinnäkin ylipäänsä siitä, että joku on jaksanut katsella ryppyyntyvää pärstääsi sen parikymmentä vuotta (ehkä ne kakstehot, joilla ei tosiasiassa oikein kunnolla näe tuohon käsivarren päähän auttavat tässä) ja toiseksi tietenkin siitä, että elimistö edelleen toimii edes jollain lailla. Ja kyllä näistä kuumista henkäyksistä menisi se viimeinenkin hohto, jossei olisi kenelle kurmuttaa tai kuka hakisi taas kerran niitä villasukkia yläkerrasta/alakerrasta/kylppäristä/hukka –nimisestä paikasta heti kun lämpötila laskee alle kahdenkymmenenviiden.

Kiitollinen täytyy siis olla. Jopa siinäkin mielessä, että asuu tässä kiitollisuudelle ihan melkein kokonaisen (se ostoshysteriä alkaa kello 18 illalla eli siksi ei ihan kokonaista) päivän osoitetussa maassa. Eikä tässäkään asiassa auta enää mikään kiertely eikä kaartelu, vaan on otettava härkää sarvista: ihan tuota omaa äijää tässä täytyy kiitostella. Ihan väen vängällä minut tänne houkutteli ja siitä on ollut sitten kärsiminen kokonaiset viisi vuotta ja rapiat päälle.

Ihan tällain julkisesti olenkin sitten tämän viikon kiitollinen siitä, että tänne minut toi ja auringonpaisteeseen pakotti ihan uudella tavalla tottumaan. Eikä ole ollut ihan vähäinen prosessi tällaisen punatukkaisen löytää ne oikeat tavat ottaa tuota D-vitamiinilähdettä! On pitänyt opetella säätämään sitä seinässä seisovaa viilennystä tuovaa termostaattia sopivaan lämpötilaan monen yrityksen ja erehdyksen kautta. Joutuu joka ilta kuuntelemaan, kun se laite rämisee tuossa terassilla istuessa, ja oli ihan pakko semmoinen katollinen terassikin rakentaa. Kesäisin ei voi mennä pihalle, koska ei siis vaan voi ja jos sattuu menemään, niin joutuu myrkyttämään kehonsa aurinkosuojakertoimilla, joiden peseminen on kuuleman mukaan ihan karseaa puuhaa, jos sitä joutuu tekemään sen viisi kuukautta putkeen. Kuuleman mukaan, koska en semmoisia töklöttejä suostu käyttämään eli olen pakotettu rajoittamaan kesäistä pihallaoloaikaa ihan radikaalisti. Kyllä vaan on hankalaa.

Mutta hyvänä puolena, koska niistähän tässä piti puhua, mainitsen seuraavat seikat: syyskuu, lokakuu, maaliskuu ja huhtikuu sekä puolet helmikuusta ja toukokuusta, jos hyvin sattuu. Kiitos siis rakas mieheni, että juuri nuo kuukaudet olet elämääni tuonut, vaikka vaihtokaupassa jouduinkin sitten luovuttamaan viikon elokuusta ja kaksi heinäkuusta ainakin joka kolmas vuosi. Siis juuri sen raukean lämmön, joka viipyilee ilmassa vielä kello kuudenkin jälkeen iltasella ja aamuisen kasteen tuoksun. Ja jos jommasta kummasta olisi pakko luopua, niin tuosta aamukasteesta sitten, sillä aamuisin on usein paljon mielekkäämpää vetää peittoa korvilleen kuin hillua siellä kasteisessa heinikossa, jossa myös hämähäkkejä ahertaa tuossa koivinkosketeltavassa käsityöläistaidossaan.


On se vaan taas kerran myönnettävä, että tässä iässä ihminen nauttii suunnattomasti luonnon äänistä, tuoksuista ja tunnelmasta. Välillä iskee ihan pakottava tarve hakea niitä orvokkeja tai krysanteemeja rautakaupasta ja iskeä sormensa multaan. Eikä mikään voita veden solinaa rauhoittavan musiikin asemesta. Ja ihan vaan tiedoksi, että noin neljän vuoden asumisen jälkeen sitä alkoi jollain lailla hyväksyä, että täälläkin puolella Atlanttia vesi solisee oikein kauniisti. Siihen, että antoi äijälleen anteeksi sen, että raahasi minut puolipakolla tänne jumalan silmien eteen, menikin sitten kepeästi se viisi vuotta. Tai viisi ja puoli... 

Kommentit

  1. Aurinkosuojavoiteista en itsekään käytä synteettisen kosmetiikan myrkkyjä mutta olen siirtynyt kaikessa kosmetiikassa luonnonkosmetiikkaan, sieltä löytyy myös loistavia aurinkosuojatuotteita. Hyviä täysin luonnollisia aurinkosuojamerkkejä esim. Acorelle, AlgaMaris ja Biosolis.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keskellä

Ihminen on kummallinen olio ja uskaltaisikohan sitä sanoa, että ihmisistä eritoten naisihmiset ne vasta erinomaisen oudosti tuppaavat käyttäytymään. Tai ainakin minusta tuntuu usein siltä, että miehet ovat paljon ennalta-arvattavimpia, ainakin keski-iässä. Minä olen vihdoinkin tunnustanut itselleni, että tykkään hirmuisesti kirjoittaa ja sillä lailla hennosti hivellä oman rakkaan kieleni tuiverruksia, varsinkin kun tätä nykyä elän ympäristössä, jossa kuulee kaikkea muuta kuin rakasta kotomaista. Siksipä olen nauttinut kovasti blogin pitämisestä ja suoltanut sinne mitä eriskummallisimpia tekstinpätkiä itsestäni ja elämästäni. Tuon blogin tavoite on ollut (ja on edelleen) kertoa kuulumisia ja pieniä oivalluksia siitä, millaista on elää elämäänsä toisessa todellisuudessa ja yrittää sopeutua alati muuttuvaan maailmaan. Blogini tavoite on ollut avata joitain osia omasta elämästä ja kertoa kuulumia, eli olla eräällä tavalla autenttinen ja tosi. Enkä tokikaan väitä, että siellä olisi koko

Kahviloista ja muista oleskelupaikoista

Asun maassa, joka elää kuluttamisesta, tuhlaamisesta ja rahankäytöstä. Täällä on suurinpiirtein kaksi tapaa viettää vapaa-aikaa perheen tai ystävien kanssa. Korjaan, kolme. Kolmas on tietenkin syöminen, mutta se ei ole tämänkertaisen vuodatuksen aihe. Ensimmäinen on urheilu, tai tarkemmin sanottuna urheilun seuraaminen televisiosta, johon en myöskään teitä perehdytä, sillä en käsitä sen relevanttiutta likimainkaan tasolla, joka oikeuttaisi asian arvoimiseen. Minulle amerikkalainen jalkapallo (tai mikä tahansa muu urheilulaji, joita siis riittää) on jotain, johon en yksinkertaisesti koe mitään tarvetta perehtyä. Ei, vaikka sen yhteydessä hoituvat perhesuhteet, muotoutuvat lapsuuden perinteet ja moni muu tätä kansakuntaa yhteennyttävä asia. Ei ole minun juttuni ja piste. Myös ostelemisesta voisi kai kirjoittaa, mutta minusta isot jättimarketit, kauppakeskukset ja muut amerikkalaiset hömpötykset ovat jo niin arkipäiväistyneet Suomessakin, etten puutu niihinkään kovin syvällisesti. S

Elämän mittasuhteet

Kun muuttaa toiseen maahan, niin tuntuu että kaikki mittasuhteet heittävät häränpyllyä. Täällä Amerikassa siis ihan konkreettisestikin, mutta elämässä ja toiminnassa myös muuten. Itse en ole lainkaan numeroihminen, joten markoista euroihin tottuminen vei monta vuotta, ja sitten iskikin jo eteen tämä euroista taaloihin, mikä tosiasiassa oli helpompaa, kun saattoi ajatella summittaisesti yksi melkein yhteen eikä sekoittaa mukaan kertolaskuja. Mutta maileihin, jalkoihin ja gallonoihin oli opeteltava ihan alusta alkaen, mikä teki asioista hankalia, aikaavieviä ja aivokapasiteettia kuluttavia. Minulle oli kertaikaikkisen mahdotonta verrata bensan hintaa Suomessa (kallista) ja Pohjois-Carolinassa (halpaa), koska toisessa tankataan litroja ja toisessa gallonoita. Ja gallonahan on siis jotain kolme -viiva-neljä litraa. Missä kapasiteetissa minun oletettiin ostavan maitoa meidän kolmihenkiselle perheelle. Aika pian alkoi jäädä maidot ostamatta, sillä eihän niitä jaksanut käsitellä, eikä s