Siirry pääsisältöön

Kiitollinen


Ihminen, jopa keski-ikäinen nainen, oppii ja omaksuu uusia asioita ihan väistämättä ja koko ajan. Osa näistä on ns. positiivisia juttuja eli asioita, joiden omaksumisen jälkeen voi taputtaa itseään tyyriisti olkapäälle (ja sitten vilkuilla ympärilleen ettei kukaan vaan nähnyt), mutta sekaan tuppautuu ihan vahingossa myös juttuja, joiden oppimisen olisi voinut jättää väliinkin. Mutta mehän olemme suvaitsevaisessa elämänvaiheessa, joten sulatamme nämä kummallisuudet ja keskitymme niihin positiivisiin puoliin.

En siis mainitse tässä sitä, että ihan huomaamattani olen alkanut röyhtäillä kotioloissa varsin estottomasti, eikä tämä ole edes ainoa mölysaaste, joka silloin tällöin elimistöni syövereistä ulos purkautuu. En kuitenkaan osoita syyttävää sormea tässäkään asiassa mihinkään suuntaan, mutta huomautanpa vain, että kun kaksi ihmistä on yhdessä enemmän kuin viisitoista vuotta, niin elimistön vitaalitoimintojen toimivuus yhtäkkiä siirtyy päivänpolttavaksi puheenaiheeksi. Vaikka se toinen osapuoli olisi ollut kuinka huomaamaton ja siveä näissä toiminnoissaan vielä silloin 15 vuotta sitten.

Mutta kaikesta tästä voi olla vain kiitollinen! Ensinnäkin ylipäänsä siitä, että joku on jaksanut katsella ryppyyntyvää pärstääsi sen parikymmentä vuotta (ehkä ne kakstehot, joilla ei tosiasiassa oikein kunnolla näe tuohon käsivarren päähän auttavat tässä) ja toiseksi tietenkin siitä, että elimistö edelleen toimii edes jollain lailla. Ja kyllä näistä kuumista henkäyksistä menisi se viimeinenkin hohto, jossei olisi kenelle kurmuttaa tai kuka hakisi taas kerran niitä villasukkia yläkerrasta/alakerrasta/kylppäristä/hukka –nimisestä paikasta heti kun lämpötila laskee alle kahdenkymmenenviiden.

Kiitollinen täytyy siis olla. Jopa siinäkin mielessä, että asuu tässä kiitollisuudelle ihan melkein kokonaisen (se ostoshysteriä alkaa kello 18 illalla eli siksi ei ihan kokonaista) päivän osoitetussa maassa. Eikä tässäkään asiassa auta enää mikään kiertely eikä kaartelu, vaan on otettava härkää sarvista: ihan tuota omaa äijää tässä täytyy kiitostella. Ihan väen vängällä minut tänne houkutteli ja siitä on ollut sitten kärsiminen kokonaiset viisi vuotta ja rapiat päälle.

Ihan tällain julkisesti olenkin sitten tämän viikon kiitollinen siitä, että tänne minut toi ja auringonpaisteeseen pakotti ihan uudella tavalla tottumaan. Eikä ole ollut ihan vähäinen prosessi tällaisen punatukkaisen löytää ne oikeat tavat ottaa tuota D-vitamiinilähdettä! On pitänyt opetella säätämään sitä seinässä seisovaa viilennystä tuovaa termostaattia sopivaan lämpötilaan monen yrityksen ja erehdyksen kautta. Joutuu joka ilta kuuntelemaan, kun se laite rämisee tuossa terassilla istuessa, ja oli ihan pakko semmoinen katollinen terassikin rakentaa. Kesäisin ei voi mennä pihalle, koska ei siis vaan voi ja jos sattuu menemään, niin joutuu myrkyttämään kehonsa aurinkosuojakertoimilla, joiden peseminen on kuuleman mukaan ihan karseaa puuhaa, jos sitä joutuu tekemään sen viisi kuukautta putkeen. Kuuleman mukaan, koska en semmoisia töklöttejä suostu käyttämään eli olen pakotettu rajoittamaan kesäistä pihallaoloaikaa ihan radikaalisti. Kyllä vaan on hankalaa.

Mutta hyvänä puolena, koska niistähän tässä piti puhua, mainitsen seuraavat seikat: syyskuu, lokakuu, maaliskuu ja huhtikuu sekä puolet helmikuusta ja toukokuusta, jos hyvin sattuu. Kiitos siis rakas mieheni, että juuri nuo kuukaudet olet elämääni tuonut, vaikka vaihtokaupassa jouduinkin sitten luovuttamaan viikon elokuusta ja kaksi heinäkuusta ainakin joka kolmas vuosi. Siis juuri sen raukean lämmön, joka viipyilee ilmassa vielä kello kuudenkin jälkeen iltasella ja aamuisen kasteen tuoksun. Ja jos jommasta kummasta olisi pakko luopua, niin tuosta aamukasteesta sitten, sillä aamuisin on usein paljon mielekkäämpää vetää peittoa korvilleen kuin hillua siellä kasteisessa heinikossa, jossa myös hämähäkkejä ahertaa tuossa koivinkosketeltavassa käsityöläistaidossaan.


On se vaan taas kerran myönnettävä, että tässä iässä ihminen nauttii suunnattomasti luonnon äänistä, tuoksuista ja tunnelmasta. Välillä iskee ihan pakottava tarve hakea niitä orvokkeja tai krysanteemeja rautakaupasta ja iskeä sormensa multaan. Eikä mikään voita veden solinaa rauhoittavan musiikin asemesta. Ja ihan vaan tiedoksi, että noin neljän vuoden asumisen jälkeen sitä alkoi jollain lailla hyväksyä, että täälläkin puolella Atlanttia vesi solisee oikein kauniisti. Siihen, että antoi äijälleen anteeksi sen, että raahasi minut puolipakolla tänne jumalan silmien eteen, menikin sitten kepeästi se viisi vuotta. Tai viisi ja puoli... 

Kommentit

  1. Aurinkosuojavoiteista en itsekään käytä synteettisen kosmetiikan myrkkyjä mutta olen siirtynyt kaikessa kosmetiikassa luonnonkosmetiikkaan, sieltä löytyy myös loistavia aurinkosuojatuotteita. Hyviä täysin luonnollisia aurinkosuojamerkkejä esim. Acorelle, AlgaMaris ja Biosolis.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämän mittasuhteet

Kun muuttaa toiseen maahan, niin tuntuu että kaikki mittasuhteet heittävät häränpyllyä. Täällä Amerikassa siis ihan konkreettisestikin, mutta elämässä ja toiminnassa myös muuten. Itse en ole lainkaan numeroihminen, joten markoista euroihin tottuminen vei monta vuotta, ja sitten iskikin jo eteen tämä euroista taaloihin, mikä tosiasiassa oli helpompaa, kun saattoi ajatella summittaisesti yksi melkein yhteen eikä sekoittaa mukaan kertolaskuja. Mutta maileihin, jalkoihin ja gallonoihin oli opeteltava ihan alusta alkaen, mikä teki asioista hankalia, aikaavieviä ja aivokapasiteettia kuluttavia. Minulle oli kertaikaikkisen mahdotonta verrata bensan hintaa Suomessa (kallista) ja Pohjois-Carolinassa (halpaa), koska toisessa tankataan litroja ja toisessa gallonoita. Ja gallonahan on siis jotain kolme -viiva-neljä litraa. Missä kapasiteetissa minun oletettiin ostavan maitoa meidän kolmihenkiselle perheelle. Aika pian alkoi jäädä maidot ostamatta, sillä eihän niitä jaksanut käsitellä, eikä s

Miksi syöminen on niin vaikeaa?

Ajattelin jatkaa vielä ruuasta ja syömisestä, sillä onhan se nyt jokapäiväinen asia. Terveellisen ja hyvälaatuisen ruuan löytäminen on kallista ja haastavaa, sillä terveellisyyteen liittyviin lupauksiin ei kannata sokeasti luottaa. Kaikesta huolimatta tykkään syödä ulkona ja poistun varsin usein kotoa jonnekin lounaalle (kun taas mies tulee liki joka päivä töistä kotiin syömään kotiruokaa). Missä siis syön? Työmaaruokaloita täällä ei ole, eli työpaikalta on poistuttava jonnekin, mikäli mielii lämmintä ruokaa keskellä päivää. Toki töihin voi ottaa eväät eli jatkaa samalla snäkkilinjalla kuin suurin osa koululaisia, varsinkin jos vanhemmat eivät pidä ranskalaisia ja einespizzoja ruokana. (Kouluissa on myös ruokaohjelmia vähävaraisille, mutta en osaa niistä sanoa enempää; varmaa on, että tarjottava ruoka on tuota pizza-ranskalaiset -linjaa.) Tähän mies on siis kyllästynyt, sillä sopivan matkan päässä työpaikasta on rajattu määrä paikkoja, joissa käydä, ja tarjonta alkaa aika nopeast

Ihana Amazon, vai kuinka?

Eikös se Amazon ole tulossa kovaa vauhtia Suomeenkin? Kun se on niin kätevää nykyään, kun kaiken saa tilattua kotiovelle ja Primellä vielä ilmaiseksi. No, onhan se, mutta kätevyydellä on hintansa. Enkä siis halua mitenkään saarnata, sillä kyllä, ajoittain käytän itsekin tuota palvelua ja tilaan kirjani Audiblen kautta, mutta asioita voi silti miettiä ja katsoa muualtakin kuin omasta navasta. Henkilökohtaisena pikku-kapinana olen kuitenkin kieltäytynut Primestä (sillä mieheltä löytyy) ja itse maksan vain yhdestä suoratoistokanavasta, nimittäin Starzista ja siitäkin vain sen takia, että halusin katsoa Outlander –sarjan, ja sain tarjouksesta jäsenyyden kuudeksi kuukaudeksi taalalla kuukausi. Ja osaan jopa ilman tyttären apua peruuttaa tämän palvelun nyt kun Outlander on katsottu! Kaikkeen iTunesin kautta toimivaan tarvitsenkin tekniikkaneron avitusta, kunnen sitten mitenkään osaa enkä pääse peruuttamaan yhtään mitään. Toisena suoratoistokanavana meillä on Netflix, joka ei jostain sy